cultuurZIEN


geschiedenis

 

Wie zich dagelijks met geschiedenisonderzoek bezighoudt, zou bijna vergeten dat het eigen bedrijf ook geschiedenis schreef en schrijft. CultuurZIEN was in 1998 het eerste particuliere organisatiebureau in Kampen, dat stadswandelingen, museumbezoeken en arrangementen aanbood voor inwoners en toeristen. Daarbij werd vanaf het begin met thema's gewerkt: middeleeuwen, 19e eeuw of de tijd (project ''Kampen bij de tijd'', 2000). CultuurZIEN bracht daarmee op vernieuwende wijze verfrissend en modern aanbod. De reactie van de gevestigde partijen was navenant: ''wij zullen wel zorgen dat jij er niet tussen komt''.

 

Kamper scholen

Vrij snel na de start van cultuurZIEN werd kunst- en cultuureducatie voor scholen toegevoegd aan de vele activiteiten van cultuurZIEN. Jarenlang deden duizenden scholieren uit Kampen en omgeving mee aan projecten. Daarbij werd een actief beroep op het creatieve vermogen van leerlingen gedaan. Juist leerlingen die in het onderwijssysteem niet of slecht functioneerden, blonken tijdens cultuurZIENprojecten uit. Projecten werden meestal op locatie in musea en archieven georganiseerd. Vooral particuliere initiatieven als het Ikonenmuseum en het SNShistorisch centrum/Frans Walkate archief boden cultuurZIEN de ruimte voor projecten. 

Gezien het virulente rascisme in het Kamper onderwijs, is cultuurZIEN rond 2015 gestopt met het aanbieden van kunst- en cultuureducatie aan scholen. Ook is toen definitief afstand genomen van de ''gemeente Kampen''. 

 

de lokale omroep

Het sturen van persberichten over cultuurZIEN-activiteiten naar de lokale omroep, resulteerde in het organiseren van een cultuurprogramma. Van aanvankelijk een bijdrage van slechts enkele minuten kunst en/of cultuur in de uitzending op de zaterdagochtend, evolueerde dit naar een wekelijkse uitzending van een uur op dinsdagavond. Aan het einde van deze periode werden ook tv-uitzendingen door de lokale omroep verzorgd. Vlak voor vertrek bij de lokale omroep produceerden Carin Koopman en Kees Prins hun eerste gezamenlijke video. Carin Koopman interviewde Robert Zandvliet, een aan de Kamper kunstacademie opgeleide kunstenaar. Het werd een memorabele opname tijdens een zware zomerse donderbui. Na het vertrek van bij de lokale omroep, verdween het onderwerp cultuur daar weer van de radar.

 

wetenschappelijk onderzoek

Het bestuderen van de Kamper geschiedenis is altijd een vast onderdeel van het werk van cultuurZIEN geweest. Het bleek de enige manier om steeds ander en vernieuwend aanbod te ontwikkelen. Begonnen als simpel organisatiebureautje is cultuurZIEN in de loop van de jaren opgeklommen tot een organisatie, waar op wetenschappelijke niveau onderzoek naar de geschiedenis van Kampen wordt gedaan. Daarmee bevindt cultuurZIEN zich binnen Kampen in een uitzonderingspositie. Nog versterkt door het feit dat de cultuurZIEN financieel onafhankelijk is van de gemeente Kampen.

©cultuurZIEN 2024