De leeuw is los

 

Een bezoek aan de leeuwen, dat was het favoriete uitje van Kampenaren aan het einde van de 15e eeuw. Als enige stad in Nederland beschikte Kampen over leeuwen. Deze leeuwen waren een cadeau van ''handelsvrienden'' in Portugal en Spanje. 

''De leeuw is los'' is opgedragen aan de leeuwen die Kampen ontving als cadeau, in 1477 uit Lissabon (Portugal) en in 1483 uit Sevilla (Spanje). Het geschiedenisproject ''De leeuw is los'' is bedacht op basis van dit bijzondere verhaal over de Kamper leeuwen. De historische informatie wordt afgewisseld met creatieve opdrachten. Het project nodigt uit tot verder lezen en nadenken over de lokale geschiedenis. Hoogtepunt van ''De leeuw is los'' is een heuse leeuwenjacht door de binnenstad van Kampen. Dit onderdeel is uitsluitend toegankelijk na betaling.

Idee en concept zijn van Carin Koopman, die ook het historisch onderzoek deed; de uitvoering werd gedaan in samenwerking met Carl Koopman (toen 10 jaar). Technische en digitale ondersteuning werd verleend door Kees Prins. Op een voor cultuurZIEN gunstig moment in het voorjaar van 2019 wordt "De leeuw is los'' digitaal beschikbaar. 

©cultuurZIEN 2003 - 2018